Indiába terelte a hurrikán a nagy gyapotvásárlókat

A világ legnagyobb gyapotvásárlói sorban állnak Indiában, miután a világ legnagyobb exportőre, az Egyesült Államok gyapotföldjein végigtarolt a hurrikán.

Szeptember második hetében egymillió bálát kötött le Indiában Kína, Tajvan, Vietnám, Pakisztán, Indonézia és Banglades. Ezek az országok olyan nagyforgalmú cégek legfontosabb ruhaipari beszállítói, mint a H & M, a Zara és a Wal-Mart Stores Inc. – tudósított a Reuters hírügynökség.

India, a világ második legnagyobb gyapot exportőre nagy esélyt kapott a hurrikán által, hiszen az egymillió bálás rendelés több mint háromszorosa az egy héttel korábbi 300 ezer bálának. A legnagyobb exportőrvállalat, a Jaydeep Cotton Fibers vezérigazgatója, Chirag Patel egyenesen azt reméli, a vásárlók átállnak az amerikairól az indiai gyapotra.

A várakozások szerint októberben a farmerek valószínűleg rekordmennyiségű, 40 millió bálányi gyapot takarítanak be a tavalyi 34,5 millió bála után. Így a termelői árak csökkenése még versenyképesebbé teszi a kivitelt – mondta Patel a Reuters tudósítójának.

A Harvey és az Irma hurrikánok óriási károkat okoztak a Texasban és Georgiában, a legfontosabb gyapottermelő államokban. Peter Egli, a nagykereskedő cég, a Plexus Cotton Ltd. részéről úgy becsülte, hogy csak Texasban legalább 500-600 ezer bálányi termés veszett oda. Ennek ellenére a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb prognózisa az egy hónappal ezelőtti 20,55 millió bálával szemben már 21,76 millió bálás termést jósol.