Indiai farmerek adósságcsapdában

Indiai kormány erőfeszítései, hogy növelje az öntözésre és a gazdálkodók vetőmaggal való ellátása nem látszik eredményesnek, mert évente több ezer eladósodott farmer lesz öngyilkos.

Miután a nyári monszunesőzések egyre kiszámíthatatlanabbak, évek óta aszály sújtja a több mint egymilliárdos országot. Az aszály miatt a termés nagymértékben elmarad a várakozásoktól, és a többnyire zsebkendőnyi földeken gazdálkodó családok nehézségeit a világpiaci élelmiszer árak csökkenése is fokozza. Terménybiztosítással pedig a 263 millió gazdaság mindössze tizede rendelkezik a magas biztosítási díj miatt.

A szubkontinens családi gazdaságainak több mint fele nagy összegekkel tartozik a bankoknak, valamint a helyi uzsorásoknak és a mai piaci helyzetben reményük sincs adósságuk csökkentésére. Ezért évek óta sok ezren menekülnek az öngyilkosságba. Az indiai National Crime Records Bureau adatai szerint 2014-ben 5650 farmer lett öngyilkos – jelentette a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy többségük a Mumbaitól keletre eső közép-indiai Maharashtra államban, ahol a kormány azt akarja, hogy a helyi gazdák a hagyományos cukornád helyett kevésbé vízigényes növényeket termesszenek a 2016/2017-es szezonban.

Fotó: Wikipedia