Indiának nem lesz elég a holland szakértelem

Az indiai The Economic Times szerint Hollandia együttműködne Indiával, hogy az ázsiai ország a világ élelmiszergyárává váljon.

Az nyilvánvaló, hogy a holland mezőgazdasági know-how vonzó lehet India számára, hiszen Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági termék-exportőre, amelynek forgalma 2018-ban megközelítette a 100 milliárd amerikai dollárt. Emellett óriási tapasztalattal rendelkezik a friss zöldségek, élelmiszerek és virágok ellátási láncának irányításában, hogy eljuttassa azokat a világ minden tájára.

Azonban az indiai farmereket nem csak az egyre kiszámíthatatlanabb monszun sújtja, hanem a tőkehiány, a hitelképtelenség, illetve az eladósodottság.

Éppen a napokban írta az indiai The Print, hogy csak Maharasta államban már 31 ezer farmer lett öngyilkos 2001. január 1. és 2019. augusztus 31. között a mezőgazdasági válsághelyzetek, valamint a felhalmozódott adósságok miatt. És ezen a helyzeten a holland szakértelem sem könnyen segíthet.

Az The Economic Times cikke szerint a szubkontinens azáltal kíván a világpiac komoly mezőgazdasági-élelmiszeripari szereplőjévé válni, hogy a farmerek jövedelmének megduplázásával jelentősen bővítse az ágazat exportképességét. Hollandia viszont csak szakértelemmel támogathatja Indiát, ám annak mezőgazdasága komoly fejlesztésekre is szorul, pénz nélkül azonban a fejlesztések sem kezdődhetnek meg.

Fotó: Bishnu Sarangi képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub