Indul a szezon (I. rész) – napraforgó és kalászosok

A napraforgó területén az elmúlt két esztendő eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, a kedvező árakat tekintve is. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, azaz 330 ezer hektáron – azaz öt Balatonnyi területen – termesztettek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket.

Emelkedésre számítunk a termőterületben, különösen az olívaolajéhoz hasonló pozitív élettani hatásokkal bíró magasolajsavas napraforgó arányának növekedése várható. A Syngenta 2016-ban is teljes termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig, ezzel egyedülálló a magyar piacon. A Syngenta portfoliója olyan új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják. Az SY Arisona a hagyományos, az SY Diamantis a clearfield szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a clearfield plus hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és clearfield plus gyomirtású hibrid. Hosszú idő után a Syngenta portfóliója Express toleráns napraforgóval is kiegészül a Sumiko és Subaro hibridekkel.

A búza is szép termést hozott 2015-ben. A hektáronként termett 5,1 tonna 9 százalékkal nagyobb az előző évinél, s az elmúlt tizennégy év legjobb termésátlagát jelenti. Az idei vetésterület nagyjából 5 százalékkal haladja meg az előző évit, a kissé fejletlen állomány lemaradásán fejtrágyázással, a korai gyomkonkurencia kikapcsolásával és a gombabetegségek elleni védekezéssel lehet segíteni.

Buza aratas blog

A hazai trendekben megfigyelhető, hogy megnőtt a kereslet a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló kalászos genetikák iránt. A Syngenta 2015-ben elindította a magyar piacon is hibridárpa programját, a Hyvido-t, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el a gazdálkodók számára. Az eltérő körülmények között is kiemelkedő terméstöbblet az előírt Hyvido termesztéstechnológiai előírás betartása mellett biztosított.

2016-ban tovább bővül a búzafajta kínálatunk: erősítjük jelenlétünket a magas termést adó kenyérbúza fajták szortimentjében. Új kenyérbúza fajtánk, a Falado révén magas terméshozam érhető el eltérő évjáratokban is. A Syngenta új gombaölő szere Seguris Xtra kuriózum a magyar piacon, összetevői révén kiemelkedő hatással bír a levél- és szárbetegségek ellen és nagyobb fokú szárazság-, stressztűrés, termésnövekedés jellemzi fertőzésmentes körülmények között is. Emellett megújul a Moddus szárszilárdító készítményünk: a Moddus Evo új formulációja gyorsabban, hatékonyabban szívódik fel a növénybe, ezért alacsonyabb hektáronkénti dózis elegendő, kedvezőbb a hektárköltsége.