Indul a szezon (II. rész) – fókuszban a kukorica és a Contivo

A 2014-es rekordhoz képest tavaly 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés. Míg 2014-ben az országos termésátlag megközelítette a 8 tonnát hektáronként, addig 2015-ben 5,7 tonna hektáronkénti átlagot sikerült elérni a rendkívül aszályos időjárás miatt. A klímaváltozás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedésében jelentkezik, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a jövőben fokozódik. A kukorica nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is.

Ilyen kilátások mellett felértékelődnek az olyan hibridek, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal közepes termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját hat szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól. Utóbbi a fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes, aszályos mind normál viszonyok között.

Last_Import_-_124

A Syngenta elsőként a hazai piacon 2015 óta teljes technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A Syngenta Kukorica Program a rovarölő szerrel is csávázott hibridekre, talajfertőtlenítésre (Force 1,5 G), az időben elvégzett gyomirtásra (Lumax), a kórokozók- és rovarok elleni állományvédelemre (Quilt Xcel, Ampligo), illetve a szaktanácsadásra terjed ki. A Syngenta Kukorica Program képes csökkenteni a termelési rizikófaktorok káros hatásait, a komplett technológia alkalmazása pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kukorica termesztése a megváltozott feltételek mellett is jövedelmező legyen.

2016-ban új szolgáltatásokkal bővül a Contivo™ program. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő – ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati modulok mellé 2016-ban egy új farmmenedzsment program érhető el, a szaktanácsadókon keresztül pedig olyan applikációk érkeznek, amelyekkel még pontosabb elemzések és prognózisok érhetőek el. A Syngenta által indított szaktanácsadói programhoz eddig 120 termelő több mint 90 ezer hektár földterülettel csatlakozott.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CS-UPDXGHKQ]

Saját kísérleti farmjainkon is folyamatosan teszteljük az általunk képviselt Contivo™ termesztéstechnológiát. Ennek elemei a forgatásnélküli talajművelés, mikrobiológiai termékek használata, okszerű talajmintavételre alapozott tápanyagutánpótlás, növényvédelem. Majd ezeket értékeljük és bemutatjuk partnereinknek. A 2015-ös évben is bebizonyosodott, hogy a jól kivitelezett Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Az elmúlt évben a referenciafarmok átlagában az őszi kalászosok 26 ezer, a repce 40 ezer, napraforgó 10 ezer, a kukorica 9 ezer forintos többletjövedelmet termeltek hektáronként. Ezen eredmények alapján, ha egy átlagos 700 hektáros üzem vetésszerkezetét vesszük figyelembe, ez több mint 12 millió forint extra profitot jelentene a gazdálkodó számára.