Információáramlás a gazdák között

A mezőgazdaság és technológia összefonódása már elkerülhetetlen, a Szilikon völgy vállalatainak érdeklődése, a befektetők egymással versengése a legmodernebb megoldásokért elérkezett a mezőgazdaság világába is. Kiváló példája ennek, hogy Kaliforniában a szárazság elleni védekezés számos technológiai céget megmozgatott. Idén májusban pedig egy óriásvállalat, a Google Ventures is befektetett egy olyan rendszerbe, mely a gazdák közti információ áramlását segíti.

A Farmers Business Network nevű hálózat független, aktuális információkat közvetít a tagok között, a felhasznált vetőmagokról, erőforrásokról, alkalmazott módszerekről és terméshozamokról. Ezáltal a gazdák nem csak saját tapasztalataik alapján, de regionális, országos vagy akár nemzetközi adatokra is alapozhatják döntéseiket. Amennyiben elérhető, hogy a gazdák kevesebb vetőmaggal hatékonyabbak legyenek, az hatalmas megtakarítást jelent számukra, hiszen ez az elsődleges költségük. Ha egy rendszer segít költséget csökkenteni, a gazdaságok növelhetik a profitjukat, mely által megéri nekik előfizetni a hálózat szolgáltatásaira.

Megszokott, hogy a gazdák tanácsokat adnak egymásnak, ám igazán biztos döntések nagy mennyiségű, aktuális adatokat tartalmazó rendszer alapján hozhatóak manapság. Az FBN hálózata több mint 490 vetőmagfajta teljesítményéről, 7 millió hektár felületről készít analitikát egy Egyesült Államokban és folyamatosan növekszik, mely elengedhetetlen, hogy a hálózat sikeressége is egyre nagyobb legyen. Hiszen minél több gazda osztja meg tapasztalatait, annál nagyobb érdeklődésre számíthat a rendszer.