Ingadozó élelmiszerárakra számíthatunk idén

A viszonylag stabil tavalyi év után az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO jelentős ármozgásokra számít idén az élelmiszerpiacon a gazdasági kiszámíthatatlanság és az időjárási problémák miatt.

Az élelmiszerárak tavaly átlagosan 1,6 százalékkal csökkentek a megelőző évhez képest – derül ki a FAO közelmúltban közzétett adataiból. Az Agrimoney által idézett közlemény 2016-ban szerint a gabonafélék árstabilitása kiegyensúlyozta a trópusi régiókból származó termények, például a cukor és a pálmaolaj árának jelentős emelkedését. Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza ugyanakkor arra számít, hogy 2017-ben az El Niño még erősebben érezteti majd hatását, amit felerősít a gazdasági bizonytalanság és az árfolyam ingadozás is.

A háttérben zajló folyamatokat már a tavalyi részadatok is jól mutatják, hiszen az átlagárak minimális változása ellenére az olajfélékért 2016-ban 29,3 százalékkal, a tejtermékekért 28,8 százalékkal fizettünk többet, mint egy éve. Ugyanakkor a gabonafélék évtizedes szinten is alacsony áron keltek el és végül 6,2 százalékos eséssel zárták a tavalyi évet, részben kiegyensúlyozva ezzel a többi piac meredek emelkedését.

A devizapiaci mozgások hatására is láthatunk példát a 2016-os adatokban, hiszen a decemberi cukorárzuhanást szinte kizárólag a brazil reálnak az amerikai dollárral szemben mutatott gyengülése okozta, ami felerősítette a szektorban világelső dél-amerikai ország cukorexportját.