Ingyenföld a farmereknek

Kanada észak-nyugati tartománya, az Alaszkával határos Yukon kormánya egyszerű lépéssel kívánja vonzóbbá tenni a ritkán lakott fagyos vidéket: ingyen földet kínál a farmereknek. A Yukon nagyobb mint Belgium, Dánia, Németország és Hollandia együttvéve, de mindössze 40 ezer ember él ott a kormányzati adatok szerint.

Mivel a globális felmelegedés Kanada északi régióit érinti leginkább, a mezőgazdaság lehetőségei egyre nagyobbak.

Yukon átlaghőmérséklete az elmúlt 50 év során két Celsius fokkal emelkedett az éghajlatváltozás miatt, több mint kétszer olyan gyorsan, mint a bolygó egészének hőmérséklete – állapította meg egy 2016-os kanadai tanulmány, rámutatva, a téli átlaghőmérséklet négy fokot emelkedett ez alatt az idő alatt. Igaz, a téli hónapok még mindig kemények. Januárban gyakran mínusz 20 fok alá csökken a Yukon terület hőmérséklete.

A Yukon területi kormány az elmúlt évtizedben mintegy 3208 hektár mezőgazdasági területet adott el. Amint Rod Jacob kormányzati tisztviselő a Thomson Reuters hírügynökségnek elmondta, a Yukon várhatóan csapadékosabb és melegebb lesz, és már tapasztalható a mezőgazdaság számára hasznos időszak hosszabbodása.

Az ingyen terület csak a kanadai állampolgárok számára elérhető, de csupán akkor, ha már több mint egy éve élnek Yukonban. Az ingyenföldet aztán hét évig tilos értékesíteniük. A kormányzat így próbálja védeni a mezőgazdaságot gátat szabni az ingatlanspekulációnak.