Innovációkkal az élelmiszerpazarlás ellen

Napon szárított zöldségek, intelligens hűtők, pontosabb vásárlási előrejelzések – a hagyományos és az innovatív technológiák egyszerre oldhatják meg az élelmiszerpazarlás problémáit. Ahogy korábbi cikkeimben is írtam már, világszerte a megtermelt élelmiszerek akár fele is kárba veszik, a szállítási rendszerek hibái, csomagolási problémák vagy a fogyasztói szokások miatt.

A termelt élelmiszer mennyisége nehezen változtatható a növekvő népesség igényeinek megfelelően, míg az élelmiszer minősége javítható új technológiák alkalmazásával. A legfrissebb kutatások az alábbi technológiák fejlesztési szükségességére hívják fel a figyelmet.

  • Új tárolási rendszerek kialakítása a gazdaságokban, feldolgozóiparban: a páratartalom és hőmérséklet pontos szabályozásának lehetőségével a különböző baktériumos vagy gombás fertőzések elkerülhetőek lennének.
  • Alkalmazkodás a kereslethez: az élelmiszer frissességének megőrzése természetes úton is elérhető, például a paradicsom vagy gyümölcsök napon szárításával, aszalásával, a hús füstölésével. Így néhány alacsonyabb forgalmú napot követően ezek a termékek még felhasználhatóak mielőtt a szemétbe kerülnének.
  • Újszerű csomagolások: néhány olyan ötleten kísérleteznek, amik a háztartások életében okozhatnak változásokat. Például egy olyan csomagolás létrehozásán, mely folyamatosan összemegy, ahogy fogy belőle a termék és a saját vákuumos rendszerében továbbra is frissen tartja az élelmiszert.
  • Városi piacok: a kistermelőktől közvetlen vásárlás trendje egyértelműen érezhető Magyarországon, de mit lehet tenni az óriási városokban? A kutatók olyan előrejelzési rendszereken dolgoznak, melyek a vendéglátóhelyekhez hasonlóan pontos becsléseket képesek adni a keresletről és a helyszínen biztosítják vagy házhoz szállítják a jó minőségű, friss élelmiszert.
  • Okos háztartási eszközök: gondolok itt az intelligens hűtőkre, melyek különböző hőmérsékletet, páratartalmat biztosítanak a különböző polcokon elhelyezett élelmiszereknek. A megfelelő címkézéssel, konyhaszekrényünk, hűtőnk is felismerhetné, milyen élelmiszert tárolunk és ez alapján vásárlási és főzési tanácsokat adhatna a háziasszonyoknak.