Intelligens abroncsok traktorokhoz

Elkészültek a finn Nokian Tyres első intelligens abroncsai. A gyár most megjelent termékeit mezőgazdasági szegmensben értékesíti, először a skandináv ország farmerei számára lesznek elérhetőek. A gumik mellé kifejlesztett applikációval azonnal láthatóak az abroncs főbb adatai.

A finn Nokian Tyres tavaly jelentette be az Intuitu intelligens abroncsai fejlesztését. Közleményük szerinta nehéz gépekre tervezett gumiabroncsok digitális átalakítása hatalmas változást jelent a költségek, a mindennapi munka, valamint a flottakezelés szempontjából.

A minőségi abroncsok nem tartoznak az olcsó kategóriába, éppen ezért nem mindegy, hogy mennyi ideig lehet használni őket. A Nokian Tyres Intuitu segítségével folyamatosan nyomon lehet követni az abroncs állapotát egy okoseszközökre készített alkalmazás segítségével.

Az intelligens gumiabroncsokat az alkalmazás regisztrálja, majd monitorozza a gumiabroncsok helyzetét és nyomását, valamint az összes ilyen abronccsal rendelkező jármű hőmérsékleti adatait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gazdaság naprakész maradhat és értesítéseket kaphat a jelenleg használt járműveiről, azaz a legtöbbet hozhatja ki az abroncsokból és a gépekből.

“A gumiabroncsok teljesítményének ismerete segít csökkenteni az üzemanyagköltségeket, javítja a munkabiztonságot, valamint nem utolsósorban növeli az abroncsok élettartamát”, mondta Matthew Crocker termékmenedzser.

Az Intuitu megoldást átfogóan tesztelték, és máris a tesztelők napi munkájának fontos részévé vált. Jari Suontausta finn vállalkozó három traktorból álló flottájában használta az Intuitut. Mint elmondta: bármikor könnyen ellenőrizni lehet az állapotukat. A munkaterületeken gyakran futunk bele szögekbe és fémdarabokba. A nyomásvesztést már nagyon korán észre lehet venni az alkalmazással, így a kis sérülést könnyű javítani és nem kell az egész abroncsot selejtezni.