Intelligens gazdálkodás az olajbogyó termelésben Krétán

Az olajbogyó Krétán a gazdaság szempontjából rendkívül fontos szegmensnek számít. A görög szigeten mintegy 30 millió olajfa van, a gazdálkodók az intelligens gazdálkodás lehetőségeivel igyekeznek optimalizálni termelésüket.

Az olajbogyó-gazdálkodás Kréta édesvízellátásának 85 százalékát köti le. Az intelligens technológia alkalmazásának a célja, hogy jelentősen optimalizálja a vízfelhasználást.

Ioannis Daliakopoulos, a krétai Hellenic Mediterrán Egyetem kutatómérnöke szerint a technológia alkalmazása magában foglalja a talaj állapotának folyamatos ellenőrzését: „olyan érzékelőket telepítettünk, amely 15 percenként mérik a talaj nedvességtartalmát, az elektromos vezetőképességet, a víz sósságát és a talaj hőmérsékletét. Ezeket az információkat továbbítják egy központi bázisra, ahol feldolgozzák őket, és megbecsülhetjük az öntözéshez szükséges tökéletes vízmennyiséget. A gazdálkodó távolról hozzáférhet az adatokhoz, és egy gombnyomással vezérelheti az öntözést.”

Thrassyvoulos Manios, a Hellenic Mediterrán Egyetem rektorhelyettese szerint a technológia jelentős mennyiségű vízkészlet megtakarítását fogja jelenteni: „az új eszközökkel ezen túl monitorozni lehet az egész gazdálkodási folyamatot a tápanyagoktól kezdve a talaj- és növényvédelemig.

Mindez javítja a termékek nyomon követhetőségét, a fogyasztók pedig több információt kapnak az élelmiszerek előállításáról.

Giannis Geneiatakis, egy helyi olajbogyó farm tulajdonosa úgy véli, hogy az új technológia rendkívül hasznos lesz: „az elmúlt években már szembesültünk a klímaváltozás hatásaival. Az intelligens technológia sokat segíthet nekünk a problémák ellensúlyozásában.

mac231 képe a Pixabay -en.