Intelligens robotok segítik a friss gyümölcs és zöldség válogatását

A friss gyümölcsök értékelésétől és válogatásától kezdve a csomagolásig szinte minden emberi tevékenységre képesek a Wageningen AgroFood Robotics intelligens robotjai. Ez lehetővé teszi, hogy az áru feldolgozását olcsóbban és hatékonyabban végezzék. Az első bemutató 2021 nyarán várható.

A friss gyümölcsök és zöldségek válogatása, válogatása és összeszerelése eddig világszerte manuálisan történt.

“Sok időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, ha a robotok átvehetik ezeket az időigényes és ismétlődő feladatokat az alkalmazottaktól” , mondta Aneesh Chauhan, a Wageningen Food & Biobased Research számítógépes látás és robotika csoportjának vezetője. “Ez még hatékonyabb lenne, ha egy robot több feladatot is el tudna látni.”

Ezt szem előtt tartva a Wageningen Agro Food Robotics 2019-ben indította el az autonóm robotokat fejlesztő programját élelmiszer-ipari folyamatokhoz. A négyéves projekt egyik célja olyan intelligens robotok fejlesztése, amelyek megtanulnak több feladatot elvégezni, a különböző gyümölcsök és zöldségek szedésétől és válogatásától kezdve az azonos fajba tartozó példányok elválasztásáig például méret és forma alapján.

“A gyümölcs- és zöldségfeldolgozók ilyen robotokkal javíthatják munkájuk költség-haszon arányát” – mondja Chauhan.

A Wageningen robotokat kamerákkal szerelték fel, amelyek rögzítik a szedést és válogatást végző emberi szakember mozgását. “Az emberi tevékenység felismerése adatokat tartalmaz a személyről, a környezetről és a kezelt tárgyról” – magyarázza Chauhan.

A beépített számítógépes látás és a mélytanulási technológia lehetővé teszi a robotok számára, hogy megragadják ezeket az információkat, és új feladatokat sajátítsanak el az emberektől másolva.

 A kutatók mostanra több helyzetben is sikeresen telepítették a robotokat, beleértve a különböző méretű mandarinok szedését és válogatását, az érett és az éretlen banán elválasztását, az ép és sérült uborka válogatását és a különböző gyümölcsök elválasztását az asztalon.

Forrás: Agrofoodrobotics.eu