Invazív fajokat találtak az USA kanadai határán

Az Egyesült Államok vám- és határőrizeti szervezetének mezőgazdasági szakemberei jelentették, hogy szeptember elején az egyik határátkelőn két nap alatt az átvizsgált 12 áruszállítmányból kilencet elleptek az invazív rovarok és rengeteg gyommagvat is találtak. Az USA különösen tart az ázsiai cincér betelepedésétől.

Az érintett konténereket nem engedték be az Egyesült Államok területére, de amint Brian King, a US Customs and Border Protection szóvivője mondta, nem élelmiszer-biztonsági okból, hanem azért, mert a szállítmányok veszélyt jelentettek a mezőgazdaság és az erdészet számára.

Rovarokat és magokat találtak acél keréktárcsák között egy Kínából indított konténerben és ázsiai cincéreket (Anoplophora glabripennis) fedeztek fel egy Illinois-ba küldött kábelszállítmányban. Az ázsiai cincérek különösen felkeltették a hatóságok figyelmét, hiszen több állam, köztük Maine is felhívást tett közzé: a lakosság jelentse, ha ilyet lát. A cincér lárvái ugyanis a gyümölcsfákon élnek és a szakértők szerint csupán úgy lehet megszabadulni tőlük, ha elégetik az egész fát.

Egy Tajvanról Iowába indított anyacsavar szállítmányban kullancsok, levéltetvek és gyommagvak voltak és ugyancsak veszélyesen invazív gyommagvakat találtak egy olyan, szintén Kelet-Ázsiából indított fúrógép szállítmányban, amelynek konténerét nem takarították ki a berakodás előtt.