Invazív kártevőt találtak Ausztrália északi részén

Alig több mint 18 hónappal az őszi seregféreg első felbukkanása óta a szakértők megerősítették, hogy egy újabb invazív kártevő, az amerikai szerpentin levélbányász (ASLM) is megjelent Ausztráliában.

Paul Umina, a Cesar Australia igazgatója szerint a rovar a kertészeti növényekre – a bab, a zeller, az uborka és a saláta – nagyobb kockázatot jelent, mint a gabonafélékre. “Világszerte az ASLM súlyos károkra képes a kertészetekben. Ausztráliában elsősorban hüvelyesek, például a szántóföldi borsó, a bab, és a bükköny veszélyben lehetnek veszélyben “, hangsúlyozta.

A nagy távolságok megtételére képes őszi seregféreghez képest jó hír, hogy az új károsító zöldségek, vágott virágok szállításával terjed inkább. A Cesar Australia modellezte az ASLM potenciális földrajzi eloszlását Ausztráliában, ez azt mutatja, hogy a legnagyobb valószínűséggel Ausztrália északi, keleti, déli és délnyugati partvonala mentén várható a terjedése.

A szakemberek szerint a mezőgazdaság különféle kémiai szerekkel felkészült a kártevők ellen, rossz hírt jelent, hogy a faj hajlamos a rovarirtókkal szembeni rezisztenciára.

Barry Large, az Ausztrál Gabonatermelők Szövetségének szóvivője elmondta, az ágazat is figyelemmel kíséri a fejleményeket.”Bár a veszély a gabonaiparra ebben a korai szakaszban korlátozott lehet, a gabonatermelőknek tisztában kell lenniük a lehetséges kockázatokkal, és meg kell tenniük a szükséges megelőző intézkedéseket” – mondta.

Forrás: Farmweekly.com 

Fotó: Pixabay.com