Invazív sárgarozsda fajok Európában

A búza sárgarozsda betegségének egy új fajtája terjed Nagy-Britanniában, ahol azt tanácsolják a gazdáknak, hogy alaposan vizsgálják át a növényeket, és a fertőzés láttán gombaölőszerrel permetezzenek.

Az új, úgynevezett Kranich fajtát először 2015-ben azonosították a búzaföldeken és az első vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes búzafajták érzékenyebbek rá. A brit Cereal Pathogen Virulence Survey (CPVS) projektmenedzsere, Sarah Holdgate elmondta, hogy a tavalyi vizsgálatok szerint két újabb búzafajta, a Spyder és a Graham kissé nagyobb fogékonyságot mutatott a fertőzésre, mint a többiek.

A CPVS kutatói ugyanakkor közölték, hogy még csak abban a szakaszban vannak, hogy figyelemmel kísérik, illetve felkutatják a sárgarozsda új változatának előfordulását. így még az sem ismert, mekkora a tényleges veszélyessége. Ezért a CPVS azt kéri a farmerekről, hogy rendszeresen figyeljék a búza növekedését és ha – különösen az ellenállóbb búzafajtáknál –betegségre utaló jelet látnak, a növényt küldjék be a kutatóknak.

A Kranich sárgarozsdát elsőként 2011-ben mutatták ki Dániában és Svédországban, és ez az első új törzs Nagy Britanniában a Warrior nevű rozsda öt évvel ezelőtti megjelenése óta. Sarah Holdgate elmondta, hogy a Kranich egzotikus eredetű, akárcsak a Warrior, ami csaknem bizonyosan a Himalája-régióból származik. Európában szerinte új invazív törzsek vannak terjedőben és a Warrior is rövid idő alatt elterjedt Nagy Britanniában. Ezért azt tanácsolják, hogy az első jelek láttán gombaölő szerrel permetezzék a gazdák a búzát.