Írországban a mezőgazdaság szennyezi leginkább a folyókat

Az írországi folyók ma szennyezettebbek, mint húsz évvel ezelőtt, ugyanakkor a szakértők aggódnak, hogy a mezőgazdasági termelés növelése további káros hatással lehet a vízminőségre.

Az Irish Independent cikke szerint a kormány elismerte, hogy két évvel le van maradva a folyók vízgyűjtő területeire vonatkozó környezetvédelmi előírások meghatározásával, így vízminőség javítására is várni kell. Az erre vonatkozó tervekben (River Basin Management Plans, RBMPs) már két éve rögzíteni kellett volna, miképpen fogjanak hozzá a vízszennyezés csökkentéséhez egyebek között az erdő- és mezőgazdaság szennyvizének kezelése által.

Az ír Környezetvédelmi Minisztérium tanulmánya ugyan hangoztatja, hogy vizeik tisztasága messze jobb, mint egyéb uniós országokban, azonban elmarad a kívánatos mértéktől, mert komoly gondok vannak az előírások betartásával. A főbb aggályok közé tartozik, hogy a környezetszennyezésért nemcsak az ipari és erdészeti üzemek felelősek, hanem kimutathatóan a műtrágyákat, növényvédő és gyomirtó szereket alkalmazó mezőgazdasági termelés is a tisztító telepekről kifolyó kezeletlen szennyvíz miatt.

Írország folyóinak szennyezettségének 53 százaléka hozható kapcsolatba a mezőgazdasággal a dublini Környezetvédelmi Minisztérium szerint. És miután egyre nagyobb az ágazatra nehezedő nyomás, hogy a szaporodó népesség ellátása érdekében növelje a termelést, meg kell oldani a szennyvizek kezelését. A víztisztító telepek többsége azonban már így is kapacitása felső határán dolgozik, tehát ha rövid határidőn belül nem történnek komoly lépések, ha nem hajtanak végre vízkezelési beruházásokat, a környezetvédelmi kockázat tovább növekszik.