Ismerje meg Elon Musk testvérét, a szakácsot

A manapság leginkább a Tesla autógyárról ismert Elon Musk testvére, Kimbal szintén az emberiség jobb életéért dolgozik, de más területen, a konyhában és a földeken.

Elon Musknak ma 2,31 millió követője van a Twitteren. Ő csak 48-at követ, köztük testvérét, Kimbalt, akivel 1995-ben megalapította első vállalkozását. A 24 éves Elon akkor már volt túl volt két egyetemi alapképzésen. Fizikából még Kanadában diplomázott, közgazdaságból viszont már az Egyesült Államokban, ahova mindig is készült. A Dél-Afrikában született Musk fivérek kanadai születésű anyjuk révén előbb letelepedtek Ontarióban, de a cél már akkor is Kalifornia volt.

Két diplomával a zsebében Elont azonnal felvették a Stanford mesterképzésére, ám két nap múlva elhagyta a nyugati part legnevesebb egyetemét. A Stanford Egyetem ugyanis a Szilícium-völgy szívében fekszik, Elon pedig dél-afrikai holland telepes felmenőitől a kalandok és a pénz szeretetét örökölte. Így hát ahelyett, hogy ledoktorált volna (és róla szólna az Agymenők tévésorozat, nem pedig dr. Cooperről), Kimballal 28 ezer dollárból létrehozta a Zip2 web szoftver céget, amit négy év múlva 307 millió dollárért vett meg a Compaq. A vételárból a testvérek részesedése 22-22 millió dollárra rúgott. Elon Kaliforniában maradt és olyan cégeket hozott létre, mint a PayPal, a Space Exploration Technologies (SpaceX) űrtechnológiai vállalat, vagy a Tesla autógyár, Kimbal New Yorkba költözött és a French Culinary Institute-ban tanult tovább. Ma pedig azon van, hogy az amerikaiak egészségesebben táplálkozzanak.

Projektje során olyan éttermeket nyit, amelyek ösztönzik az igényt a helyben termett egészséges alapanyagok iránt, ugyanakkor tanulókerteket hoz létre a kiszemelt városokban és ezzel a programmal járja az országot. A városi gyerekeknek ugyanis már az is nagy kaland, hogy kihúzhatják a saját répájukat az ágyás földjéből. Miután az Egyesült Államokban egyre több szó esik a lelkes lokálpatrióták által kezdeményezett „városi földművelésről”, az iskolakertek sem fulladnak a közönybe. Idén Memphisben „az elhízás fővárosában” indította el programját, amely ugyan kitűnő élelmiszer-kultúrát örökölt, de az utóbbi négy évtizedben uralkodóvá váltak a nagyon magas kalóriatartalmú, alacsony tápértékű ételek.

A nonprofit szervezet, a Kitchen Community (konyha-közösség) azon dolgozik, hogy száz iskolai kertet építsenek a városban, Kimbal étterme pedig együttműködik a helyi gazdákkal, hogy létrehozzák az egészséges élelmiszerek ellátási láncát. Mint mondta, az egyik legnagyobb kihívás, hogy rávegyék a farmereket élelmiszer alapanyagok termesztésére egy olyan régióban, amit a gyapotföldek uralnak.

Fotó: Wikipedia.com