Ismét divatos lehet az ugar

A Helmholtz Környezetgazdálkodási Intézet (UFZ) és a Göttingeni Egyetem munkatársai közös tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európai Uniónak a gazdákkal egyeztetve kell módosítania zöld programját a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

Az EU 2015-ben vezette be új, a környezetvédelem megerősítését segítő programját a közös agrárpolitikába, mégpedig azért, hogy egyszerre erősítse a kontinens biodiverzitását, és a gazdákat. A Conservation Letters szaklapban frissen publikált felmérés szerint az erőfeszítések részben sikeresek, Brüsszelnek ugyanakkor érdemes módosítania az akciótervet azért, hogy ne csak az ökológiai szakemberek, hanem a farmerek is boldogan vállalják a célokat.

A 2015-ben bevezetett program három fő elemből áll:

  1. A rétek fenntartása.
  2. A 20 és 30 hektár közötti szántóföldek esetében legalább kétféle, az ennél nagyobb farmokon legalább háromféle növény elvetése.
  3. A 15 hektárt meghaladó területeken legalább 5 százaléknyi ökológiai fókuszterület (EFA) fenntartása.

A Phys.org által ismertetett felmérés azt vizsgálta, milyen módszereket választanak a gazdák az EFA területek fenntartására. Ebből kiderült, hogy a vizsgált területek mintegy 45 százalékában a farmerek nitrogén-megkötő növények vetésével tettek eleget a feltételeknek, további 27 százalékban pedig talajerózió megakadályozására alkalmas növényeket választottak a gazdák. A tanulmány kimutatta, hogy az egyetlen, a környezetvédelmi szakértők és a gazdák által egyaránt hasznosnak tartott módszer az ugar, ezt azonban a gazdasági vonatkozási miatt ritkábban választják a farmerek. Kiderült az is, hogy számtalan EFA opciót azért nem vesznek igénybe a gazdák, mert az alkalmazásukkal járó szabályozás túl bonyolult. „Sok gazda megalapozottan fél attól, hogy ha rosszul számolja ki a szükséges puffer-sáv méretét, bírságra számíthat” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Sebastian Lakner. A szakértők arra kérik Brüsszelt, egyszerűsítse a terület szabályozását és nyújtson nagyobb anyagi támogatást a gazdák és a környezetvédelem szempontjából is hasznos megoldások bevezetéséhez.

A Syngenta kezdeményezésére létrehozott Beporzó Program a tudományos kutatásokra és a gazdálkodók tapasztalataira alapozva, segíti a termelőket az élőhelyek kialakításában és fenntartásában, a beporzó rovarok táplálék gyűjtési területének növelésében.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel