Ismét emelkedik a prérin a légköri por szintje

A légköri por szintje az észak-amerikai prérin évente akár 5 százalékkal is emelkedik, állapítja meg egy kutatás. A növekvő por párhuzamos a termőföldek terjeszkedésével, sőt a szezonális termésciklusokkal is.

Az éghajlatváltozási forgatókönyvek szerint az sem kizárt, hogy megismétlődik az 1930-as években az Egyesült Államok közép-nyugati részén pusztító hatalmas porvihar, a Dust Bowl, amely miatt családok tízezrei veszítették el otthonukat.

Az 1930-as években súlyos aszály sújtotta az amerikai síkvidékeket Mexikótól Kanadáig. Az 1920-as években a középnyugati gazdák mechanikus ekékkel hatalmas gyepterületeket alakítottak termőfölddé. Amikor az aszály miatt alig volt termés, a korábban fűvel borított, a talajt szorosan megtartó, szabad területek már jelentősen ki voltak téve a szél eróziójának.

A porviharok eltávolították a tápanyagokat a talajból, nehezítve a növények növekedését. Az éveken át tartó aszály, por és egyéb gondok után az eső végül újra elkezdett esni, ám a talajban már bekövetkezett a kár. Néhány terület még mindig nem állt teljesen helyre.

 „Nem változtathatunk meg a föld felszínén következmények nélkül”, hangsúlyozza Andy Lambert, a tanulmány vezető szerzője.

A 2000-es évek körül a bioüzemanyagok iránti kereslet növekedése a mezőgazdasági területek újbóli terjeszkedését eredményezte. Öt év alatt, öt középnyugati államban összesen 530 000 hektár gyep vált termőfölddé.

A Colorado Egyetem munkatársai számszerűsítették, mennyit változott a por mennyisége az atmoszférában az elmúlt évtizedekben. Ehhez olyan műszereket alkalmaztak, amelyek a teljes légkört monitorozza a talajtól és az űrig. Megállapításuk szerint a por az évente 5 százalékkal növekszik a légkörben.

A kutatók összefüggéseket találtak a légköri por és a termés időzítése között. Iowában, ahol a szójabab jelentős növény volt, júniusban és októberben komolyan emelkedett a port szintje. A déli államokban, ahol a kukorica a dominánsabb növény, márciusban vetéskor és októberben aratáskor jelent meg a por növekedése.

A kutatók szerint, ami most történik, könnyen egy második Dust Bowl felé vezet.

Forrás: Utah Egyetem