Ismét „kéknyelvű” állatokat importáltak Franciaországból az írek

Éberségre szólította fel az állattartókat az észak-ír állategészségügyi hatóság, miután december elején kéknyelvűségben szenvedő üszőt importáltak Franciaországból. A fertőzött állatot humánusan levágták.

A kéknyelvbetegség-vírust először szeptemberben mutatták ki két Franciaországból származó tehénben, majd októberben négy, ugyancsak Franciaországból importált juh akadt fenn az ellenőrzések során.

Észak-Írország vezető állatorvosa, Robert Huey elmondta: „Rendkívül fontos, hogy távol tartsuk a betegséget, hiszen katasztrofális hatással lehet az egész ágazatra.  Ha a mezőgazdasági termelők a kéknyelvbetegség által érintett országokból importálnak, meg kell fontolniuk, hogy az eladó milyen további garanciákat nyújtana. Például a szállítás előtt kellene állategészségügyi vizsgálatot végeztetnie.”

Robert Huey szerint a kéknyelv-betegség emberre nem veszélyes, viszont a vírushordozó szúnyogok május és október között megfertőzhetik a szarvasmarhákat, a kecskéket és juhokat, de például a lámák is fogékonyak rá. Csökkentheti a tejhozamot és meddőséget is okozhat, és a legsúlyosabb esetekben halálos kimenetelű lehet a fertőzött állatok számára