Istállótrágyával az árvizek ellen

Az indiai Madurantakam régióban egy kísérleti farmon kiemelkedő eredményeket értek el az organikus trágya használatával a rizstermesztésben.

A The Hindu beszámolója szerint az indiai rizstermesztő farm már második éve alkalmazza sikerrel a természetes trágyázás módszerét. Ez önmagában nem nevezhető hírnek, hiszen a trágyázási ősi módszer a talaj termékenységének javítására, ezúttal azonban a tehéntrágyát arra használták, hogy megerősítsék a rizst az árvízzel szemben.

A kísérletben szereplő ADT-49-es rizsfajtát magas tápanyagtartalmú erjesztett trágyával kezelték, míg a farmon termesztett többi variánsokon más módszereket alkalmaztak. A rizsföldet a virágzás előtt érte az ár, a növények három napon keresztül csaknem egy méteres vízben álltak, mielőtt az ár visszahúzódott. Az organikus trágyával kezelt részen a hozam nem csökkent az elárasztás ellenére sem, míg a többi területen az aratás során érezhető volt a veszteség. A siker kulcsa, hogy a trágya megerősítette a növények szárát és gyökérzetét, így azok jobban ellenálltak a nagy vízmennyiségnek. A trágya használata egyre terjed Indiában, Nandyal régióban a trágya és föld keverékéből előállított féreg komposzt segítségével növelik a szántó hozamát, bizonyítva, hogy a megfelelő trágyázás nem csak az áradások, de a tartós aszályokkal szemben is ellenállóbbá teszi a terményeket.