Itt a MARS friss hozam-előrejelzése

Az EU mezőgazdasági elemzője, a MARS (Monitoring Agricultural ResourceS) legfrissebb, május végén kiadott jelentésében azt írja, hogy a búza és egyéb gabonafélék esetében javultak a hozamkilátások, de ami a repcét illeti, sajnos romlottak.

Így az egy hónappal korábbi 6,01 tonna/hektárról 6,05 tonnára emelte a búza hozamára vonatkozó becslést, ami 7,6 százalékkal haladja meg az aszályos tavalyi év eredményét, és 1,9 százalékkal áll az ötéves átlag fölött. Ugyancsak emelték, ha hajszálnyival is – hektáronként 4,95 tonnáról 4,96 tonnára – az árpára vonatkozó prognózist.

A téli hónapokban ugyanis Olaszországban, Délkelet-Európában és az Ibériai-félsziget egy részén az átlagosnál több csapadék sokat segített a kiszáradt talajnak, ami az őszi és a tavaszi vetésnek egyaránt jót tett.

Ezzel szemben márciusban és áprilisban az csapadékhiány komoly gondokat okozott Észak-Lengyelországban, Kelet- és Északkelet-Németországban, valamint Csehország északnyugati részén, mielőtt megérkezett volna a májusi esőzés.

A repce hozam-előrejelzését viszont 3,19 tonna/hektárról 3,13-ra mérsékelte a MARS, ami ugyan 8,5 százalékkal magasabb érték a tavalyinál, ám 3,3 százalékkal marad el az ötéves átlagtól.

Az idei cukorrépa-termés esetében a MARS a 2019-es uniós hozamot 76,5 tonna/hektárra becsülte, ami 12 százalékkal több a tavalyinál, és az ötéves átlagnál 1,7 százalékkal magasabb érték.

A prognózis szerint az EU kukorica hozama 7,92 tonna körül lesz, míg egy hónapja még csak 7,73 tonnát jeleztek az elemzők. De még a magasabb érték is 5,2 százalékkal marad el az elmúlt évi adatoktól, bár az is igaz, hogy 4 százalékkal több az ötéves átlagnál.