Itt a nyár és nem jönnek a hátizsákos idénymunkások

Bekövetkezett, amire az ausztrál gazdálkodók egy éve hangosan figyelmeztették a szövetségi kormányt. A közelgő nyári betakarításokra alig jönnek világjáró hátizsákos gyümölcsszedők.

Az idei évtől ugyanis az ausztrál kormány úgy döntött, szigorítja a gyümölcsszedőkre vonatkozó szabályokat. Az elmúlt években több ezer hátizsákos turista és idénymunkás érkezett Ausztráliába további három hónapos vízumért, ételért, és szállásért.

A farmokon dolgozó vendégek a jogszabályváltozások után már nem hosszabbíthatják meg újabb három hónappal vízumukat munkájukkal (ez alatt a megkeresett pénzből csavaroghattak az országban), ráadásul az idénymunkások is csak a teljes ledolgozott napokat számolhatják el a vízum meghosszabbítására. További szigorításként eltörölték a gyümölcsszedéssel adómentesen megkereshető jövedelem intézményét is. Ezek így együtt letaglózták a hátizsákos világjáró turizmusból élő ausztrálokat, hiszen a világjáró fiatalok inkább Kanadába vagy Új-Zélandra mennek gyümölcsöt szedni.

A kormány ugyanis kitart a 19 százalékos adókulcs mellett, igaz már csökkentették az eredeti 32,5 százalékról. De az ellenzők 10,5 százalékot szeretnének elérni. „Ez nem csak a gazdálkodók, hanem a lakókocsi kempingek, a Fish and Chips boltok, a kocsmák és a gumiabroncs-javítók gondja egyaránt” – jelentette ki Brett Guthrey datolyaszilva termelő az újságíróknak.