Japán előnyben részesíti az ausztrál marhát?

Az új zélandi farmerek számára kevésbé nyereséges lesz a japán piac, miután Tokió 38,5 százalékról 50-re emelte a szigetországból származó fagyasztott marhahúsra kivetett vámot.

A hír annál is inkább érdekes, mert amint nemrégiben megírtuk: az ausztrál marhahús-ágazat nagy előnyhöz juthat az amerikaihoz képest, miután Japán arra készül, hogy drasztikusan, 27,5 százalékról 50 százalékra növelje az amerikai marhahús behozatali vámját.

Az NZFarmer azt írja, hogy a lépés révén az ausztrál marhaszektor komoly előnyhöz jutott Új Zélanddal szemben, hiszen Ausztrália a 2015-ben kötött kereskedelmi megállapodás alapján továbbra is mindössze 27,2 százalékos vámtarifával szállíthat Japánba.

Új Zéland a június végén zárult üzleti évben 146 millió dollárért adott el marhahúst Japánba, és most az odaszánt árut megpróbálják más piacokon értékesíteni. Az sem teszi boldoggá az új zélandi marhatenyésztőket, hogy jelenleg az egy évvel ezelőttinél 3 százalékkal kevesebbért, kilónként 5,5 dollárért tudják eladni a fiatal bikákat, ugyanakkor a vágóhidak termelése is több mint 6 százalékkal csökkent egy év alatt.