Javítani kell a termékek csomagolásán Vietnámnak

Több százmillió dolláros veszteséget okoz évente a vietnámi gyümölcs- és zöldségexportőröknek a rossz minőségű feldolgozási és csomagolási technológia.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy a gyümölcs- és zöldségexport értéke az első negyedévben 950 millió dollárt ért el az ázsiai országban, ez 6,1 százalékos növekedés a korábbi évekhez képest.

Đang Phuc Nguyen főtitkár szerint új generációs szabadkereskedelmi megállapodások segítik a vietnami vállalkozásokat idén a zöldség-gyümölcs exportjuk növelésében. Az ország számára olyan kulcsfontosságú termékeket értékesítenek így, mint a litchi, a sárkánygyümölcs és az ananász.

Szakértők szerint az export fellendítése érdekében a vállalkozásoknak javítaniuk kellene gyümölcs- és zöldségtermékeik minőségén, hogy megfeleljenek az importáló piacok által előírt szigorú követelményeknek.

Az ország tárolási módszerei alapvetőek és elavultak, a szállítás, tárolás és hűtőtárolás rossz minőségű, és nagyon kevés volt a mélyfeldolgozott termék. A mezőgazdasági termékek csomagolása szintén nagyon fontos szerepet játszik a betakarítás utáni megőrzésben. Kulcsfontosságú lenne, hogy javulást érjenek el ezen a területen.

A betakarítás utáni veszteségek például a rizstermelés esetében 10, a gyökér- és gumós növényeknél akár 20, a gyümölcsöknél 10-30 százalékot tesznek ki.  Egyedül a vietnami Mekong-deltában a rizs betakarítása utáni vesztesége meghaladta a 132 millió dollárt.

A gyümölcs- és zöldségexport mintegy 70 százaléka a szomszédos Kínába irányul, főleg friss és feldolgozatlan formában. Egy kisebb része Dél-Koreába, Japánba, az Egyesült Államokba vagy az EU-ba a tárolás és a betakarítás utáni feldolgozás korlátai miatt.

Image by Atul Somani from Pixabay