Javul a brazil mezőgazdaság teljesítménye idén

Annak ellenére, hogy a koronavírus pandémia által leginkább sújtott országok közé tartozik Brazília, a mezőgazdaság teljesítményét nem vetette vissza a vírushelyzet, sőt.

A brazil Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a mezőgazdasági növények hozama 15 százalékkal emelkedik 2020-ban, míg az állattenyésztés 4 százalékkal bővült idén a 200 millió lakosú dél-amerikai országban.

A kukorica- és szójabab-termelés erőteljes fellendülését jegyezték fel Matopiba régióban, amely 2019-ban súlyos aszálykárokat szenvedett.

Becslések szerint a brazil mezőgazdasági termelés bruttó értéke 2020-ban 123,5 milliárd eurót tesz ki, amely 11,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az állatállomány gyarapodása mellett a növények is komolyan erősödtek: a földimogyoró 28,5, a rizs 26,2, a kakaó 18,7, a kávé 42,1, a bab 13,4, a kukorica 16, a szójabab 30,3 százalékkal. Negatív tendenciát regisztráltak a banán, a burgonya, a paradicsom, a szőlő és a csirke esetében.

A mezőgazdasági árak ebben az évben kedvezőek voltak a termelők számára. Ezen kívül a rekord gabonatermés és a kedvező nemzetközi kereskedelem is azt eredményezte, hogy jó évet zárhasson a brazil agrárium.