Jeleket küld a paradicsom a felhőbe

A Syngenta Ventures és a japán Mitsui csoport arra készül, hogy befektessen egy izraeli agrár információ-technológiai cégbe.

A világ más tájaival, például Kaliforniával ellentétben a sivatagos Izraelben nem csupán az elmúlt években ismerték meg, mit is jelent a forró, száraz időszak. Ezért a csepegtető öntözés és egyéb praktikák mellett az információ-technológia területén is értek el eredményeket a fejlesztők.

A PhyTech nevű cég például 2011 óta dolgozik növényi szenzorrendszerek fejlesztésén, és ez keltette fel a svájci cég, valamint japán beruházó partnere figyelmét. A PlantBeat egyéb adatok mellett méri a talaj hőmérsékletét és nedvességét, valamint azt, hogy mennyi vizet kapnak a növények. Az érzékelők az adatokat egy felhő szerverre töltik fel, ahonnan PhyTech app felhasználói letölthetik az elemzett adatokat a telefonjaikra. Az alkalmazás ugyanis jelzi, mennyire egészséges a növény, és mit kell tenni, hogy a gazdálkodó javítsa a teljesítményét.

„A Syngenta célja, hogy elősegítse a világ növekvő népességének fenntartható élelmiszer-ellátását. Ezért aztán a termelőt helyezzük a figyelmünk középpontjába. Ezért is érdekes számunkra a PhyTech termelőközpontú megoldása, másrészt szeretnénk szélesíteni tevékenységünket azzal, hogy a növényvédelem új területére lépünk” – jelentette ki Michael Lee, a Syngenta Ventures ügyvezető igazgatója.

A rendszert a legnagyobb gazdaságok közül néhány már használja az USA-ban, Brazíliában, Ausztráliában. Izraelben a paradicsomfarmerek mintegy 60, a gyapottermelőknek pedig 40 százaléka használja a PlantBeat alkalmazást.