Jelentősen nőtt az agrár-erdészeti-halászati export Vietnámban

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint Vietnamban az agrár-erdészeti-halászati ​​termékek exportbevétele 13,1 százalékkal, csaknem 38,75 milliárd dollárra nőtt az idei év első 10 hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Az exportbevétel növekedését a kávé, a gumi, a rizs, a zöldségfélék, a bors, a kesudió, a manióka és a maniókatermékek,  a garnélarák, a fabútorok, a bambusz- és rattan termékek, valamint a fahéj keresletének emelkedése eredményezte.

Eközben az átlagos exportbevétel 10 hónap alatti emelkedése ellenére a tea exportja 7,2%-kal, értékében 3,4%-kal csökkent.

Az vizsgált időszakban Ázsia maradt a vietnami agrár-erdészeti-halászati ​​termékek legnagyobb piaca a piaci részesedés 42,8%-ával, ezt követi Amerika 30%-kal, Európa 11,4%-kal, Afrika 1,9%-kal és Óceánia 1,5%-kal.

Az Egyesült Államok volt a termékek legnagyobb fogyasztója 10,8 milliárd dollár feletti fogyasztási értékkel. Ezt Kína követte közel 7,5 milliárd dollárral, és Japán több mint 2,6 milliárd dollárral.

Ugyanakkor az agrár-erdészeti és halászati ​​termékek importja 10 hónap alatt körülbelül 35,55 milliárd USD-t tett ki, ami 39,1%-os növekedés éves szinten.

Az exportpiac bővítése érdekében az ország bővíti a kétoldalú együttműködési tevékenységét Oroszországgal, Svájccal, Kubával, Indonéziával és a Koreai Köztársasággal

Forrás: Nhandanonline