Jó év volt 2018 a bor számára

Amint a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV jelentette, a bortermelés rekordmennyiségre, 293 millió hektoliterre emelkedett világszerte, ami éppen jól jött a gyenge 2017-es eredmények után.

Európa még mindig messze a piacvezető, hiszen a globális termelés közel 70 százalékát adja. Amint az OIV diagramján látható, Olaszország, Franciaország, Spanyolország mindegyike jelentősen megelőzi az Egyesült Államokat (Etats-Unis), hiszen tavalyi bortermelésük 22-26 százalékkal bővült az előző szezonhoz képest. Németország a nyolcadik, és Kína stabilan tartja a tizedik helyét, bár az ottani termelés visszaesett 2017-hez képest.

Mint az adatokból jól látszik, hazánk a 14. helyet foglalja el a listán. Magyarországon a múlt évben 65 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mindegy 3,6 millió hektoliter bort lehet előállítani, amely nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető.

A világ borfogyasztása jelentősen növekedik az ezredforduló óta, és a legnagyobb felvevő piacok az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország. Jóllehet az elmúlt évben is Olaszországban készült a legtöbb bor, ami a kivitelt illeti, Franciaország némileg többet exportált az olaszok 20 millió hektoliteres mennyiségénél, ami egyébként 6,2 milliárd eurós rekordbevételt hozott az országnak.

A római székhelyű ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare) adatai szerint az olasz háztartások pezsgőfogyasztása 5,4 százalékkal emelkedett, míg asztali borból 4,6 százalékkal fogyott több