Jó év volt a tavalyi az EU agrárkereskedelme számára

Az Európai Unió tovább javította pozícióját a világ legnagyobb mezőgazdasági termékek exportőreként, számolt be az Európai Bizottság a 2020 -as mezőgazdasági kereskedelemről szóló jelentésében. Import tekintetében az unió tavaly a harmadik legnagyobb szereplő lett az Egyesült Államok és Kína után.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint 2020 „kivételesen kihívásokkal teli, ugyanakkor sikeres év volt az agrár-élelmiszeripari termékek uniós kereskedelme szempontjából”.

A teljes kereskedelem 306 milliárd eurót tett ki: 184 milliárd euró volt az export, 122 milliárd euró pedig az import. Mindkét kategóriában enyhe növekedés tapasztalható: 2019 -hez képest az export 1,4%-kal, az import 0,5%-kal nőtt.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos szerint a mezőgazdasági kereskedelem sikere a közös agrárpolitikának köszönhető, amely ösztönzi az innovációt.

Az EU termékek széles skáláját exportálja az értéklánc minden részéből, a nyersanyagtól a magasan feldolgozott élelmiszeripari termékekig. Az EU-ból származó behozatalt a mezőgazdaságból származó alapvető élelmiszerek és takarmányok uralják, amelyek együttesen az összes import mintegy 75%-át teszik ki.

A sertés- és búzaexport nagymértékben hozzájárult az EU összes agrár-élelmiszeripari exportjának növekedéséhez 2020-ban. Az import növekedése elsősorban az olajos magvak, zsírsavak, pálmaolaj, gyümölcs és szójabab importértékének növekedéséből adódik.

Kína, Svájc, a Közel-Kelet és Észak-Afrika volt az EU exportjának fő növekedési célpontja 2020-ban. Az uniós export értéke leginkább az Egyesült Államokba, Törökországba, Szingapúrba és Japánba csökkent.

Az importot főleg Kanadából nőtt, ugyanakkor az Egyesült Királyságból, Ukrajnából és az Egyesült Államokból származó uniós behozatal értéke csökkent a legjobban.

2020-ban az Egyesült Királyság volt az EU fő partnere az agrár-élelmiszer kereskedelemben, 23%-os részesedéssel az EU mezőgazdasági és élelmiszer-exportjában, 13%-kal az importban.

Fotó: Pixabay.com