Jó évet zárt a bolgár gabona

Az idei a bolgár mezőgazdaság legjobb éve 2017 óta: a 2021-ben betakarított búza 52%-kal haladja meg az egy évvel korábbit Bulgáriában.

Viszonylag nyugodt és normális gazdasági évről számoltak be a gabonatermelők az ország legtöbb régiójában. A betakarított termékek minőségével nincs probléma a különböző kultúrákban.

A bolgár búzatermelés elérte a 7,16 millió tonnát idén (+52%), de jó termelési eredményekről számoltak be az árpa és a repce esetében is. Az árpa 27,2, a repce 36 százalékos emelkedést hozott a tavalyi évhez képest.

A betakarítás során az ország 27 járásában begyűjtött minták alapján kiderült, hogy a teljes termelés 49,40 százaléka, vagyis 3,5 millió tonna olyan minőségű, amely megfelel a malom által a kenyér- és pékáruk előállításához szükséges minőségi liszt követelményeinek.

A napraforgó és a kukorica várható termése is jó, annak ellenére, hogy az ország egyes részein a szárazság különböző mértékű károkat okozott e két növényben. Eddig a termőterületek 47 százalékát takarították be napraforgóból, a terület 17 százalékát pedig kukoricából. A napraforgó termelése eddig 934 ezer tonna, az országos termésátlag 2,3 tonna hektáronként.

Forrás: BTA.bg