Jó évet zárt Dél-Afrika

A több mint egy évtizede regisztrált leghosszabb aszály ellenére Dél-Afrika agrár-kereskedelme 2,3 milliárd dolláros pozitív eredménnyel zárta a 2016-ban kezdődött mezőgazdasági évet.

Az ország kereskedelmi gazdálkodóit és agráripari vállalkozásait képviselő Mezőgazdasági Kereskedelmi Kamara, az Agbiz kimutatása szerint különösen a gyümölcs, italok, szeszes italok és zöldségek exportja növekedett, így a kivitel értéke 6 százalékkal 8,6 milliárd dollárra emelkedett.

Eközben az import 26 százalékkal nőtt, elérve a 6,3 milliárd dollárt. A legnagyobb mennyiségben gabona behozatalra szorult Dél-Afrika, a szárazság miatt kieső termés pótlására.

Az ország mezőgazdasági kivitelének több mint fele a Fokvárost körülvevő Western Cape tartományból származik, és az Európai Unió a tartomány egyik fő kiviteli célpontja. Dél-Afrika mezőgazdasági exportjának 26 százalékát vásárolta fel az EU, Ázsiába pedig a szállítások 22 százaléka irányult. Az Európába irányuló gyümölcs-, gyümölcslé-, szeszesital-, gyapjú- és hús-export értéke 5 százalékkal 2,2 milliárd dollárra emelkedett.

Az Agbiz összesítése szerint Afrika továbbra is az ország legnagyobb piaca, amely a mezőgazdasági export 44 százalékát vásárolta fel az említett időszakban, ami viszont 9 százalékkal maradt el az ötéves átlagtól.

Fotó: Pixabay.com