Jó évjáratra számít Champagne

Már augusztus utolsó előtti hetében megkezdődött a Champagne borvidéken a szőlőszüret, körülbelül két héttel korábban a szokásosnál. A borászok szerint az ideális időjárási körülményeknek köszönhetően az idei pezsgő a „nagyon jó” évjáratok közt fog szerepelni.

Mivel a szőlőt kézzel szedik, a régió mintegy 120 000 szezonális munkavállalót alkalmaz, akik első csoportjai a régió déli részén, a Cote des Bar környékén fekvő falvakban kezdte meg a szüretet.

„A szőlő kiemelkedő állapota és az ideális időjárási viszonyok révén korán kezdhettük meg a szüretet” – tudatta az AFP-vel a régió Champagne-bizottsága, amely a szüret kezdetéről a szőlőminták érettsége, cukorfoka és savassága alapján dönt. Így a régió 300 szőlőtermesztő falva fokozatosan kapcsolódik be a szüretbe.

Az ideális tavaszi és nyári időjárási körülmények kiváló 2018-as évjáratot ígérnek, és volt olyan szőlész, aki néhány nappal korábban megkezdte a betakarítást, mivel rengeteg jó, érett szőlő már a földön volt. „Ha még egy hetet vártam volna, akkor talán oda lett volna az egész termés” – mondta a francia hírügynökségnek Jacques Beaufort borász.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel