Jöhet a penészgyilkos technológia

Megpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől.

A Perth városában lévő Murdoch University kutatója, Dr. Kirsty Bayliss kifejlesztett egy technológiát a friss élelmiszerek kezelésére. Az úgynevezett „Breaking the Mould” (a mould penészt jelent) kezelés során a levegőn keresztül vezetik az elektromosságot két elektróda között, ez az áram plazmát termel, ami aztán bevonja az étel felszínét és elpusztítja az ott lévő – és a többi élelmiszert is megfertőző – penészgomba spórákat, így meghosszabbodik az eltarthatóságuk. A plazma-technológia a jelentések szerint megöli az olyan baktériumokat is, mint például a szalmonella és a lisztéria. Az eddigi kutatások ugyan csupán az avokádóra összpontosultak, de előbb-utóbb ki kell terjeszteni más élelmiszerekre is, mint a zöldségek, kenyér, tej, hús, és a sajt.

Ezáltal rengeteg élelmiszer kerülheti el, hogy a szemétben végezze. Kirsty Bayliss szerint az összes emberi fogyasztásra termesztett élelmiszer 30 százaléka megy veszendőbe.

„Az élelmiszer-pazarlás mértékére jellemző, hogy az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában mintegy 100 kilogrammot dobnak ki évente és fejeként. Ha csak egynegyedével tudnánk csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, az 870 millió ember táplálkozását biztosítaná” – mondta Kirsty Bayliss.