Jól teljesít a lengyel zöldségágazat

A zöldségtermesztés a lengyel mezőgazdaság fontos ága, amelynek értéke fokozatosan növekszik. A szegmens részesedése a mezőgazdasági árutermelésben 11%-ot tett ki tavaly.

A lengyel zöldségipart sokszínűség, korszerűség, a gazdaságok fokozatos specializációja és a nemzetközi versenyképesség jellemzi.

Az ország az unió legnagyobb káposzta- és céklatermelője. Spanyolország után második helyen áll az uborka és a Németország után burgonya tekintetében. Élen jár a sárgarépa (Németország és az Egyesült Királyság után) és a karfiol (Spanyolország és Olaszország után) termelésében.

Lengyelország Európa negyedik paradicsom-, és az ötödik hagymatermelő országa.

A 2015-20-as években a szántóföldi zöldségek termelése Lengyelországban 3,8 és 4,6 millió tonna között mozgott. Tekintettel a Lengyelországban uralkodó mérsékelt éghajlati viszonyokra, a szántóföldi zöldségek termesztése szezonális.

Emiatt egyre népszerűbb a zárt térben történő termesztés. Az üvegházak és a műanyag alagutak lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy az év nagy részében hozzáférjenek a friss zöldségek teljes skálájához.

A 2015-20-as években Lengyelország 1,0-1,2 millió tonna zöldséget termelt fedél alatt, a legnagyobb jelentőségű részben paradicsomot és uborkát.

2020-ban 462 ezer tonna zöldséget exportáltak, 25%-kal többet, mint 2004-ben, azaz Lengyelország EU-tagságának első évében. 2020-ban a zöldségek exportértéke több mint háromszorosára, 301 millió euróra nőtt.

Forrás: Polish Food