Jól termett a gabona Bulgáriában idén

Bulgáriában a mezőgazdasági ágazat több mint 90 százaléka a gabona köré koncentrálódik, ezért a  szegmens főszereplői örülhettek az idei szezon eredményeinek.

A kivételesen jó 2019 után tavaly a betakarítás csalódást okozott a súlyos aszály miatt. A Földművelésügyi Minisztérium hivatalos adatai szerint az aszály a gabonatermés 20 százalékát vitte el tavaly, búzából 4,6 millió tonna takarítottak be. A visszaesés miatt a szektor legfontosabb vállalatainak bevételei is estek, átlagosan 1,5 százalékkal.

Idén fordult a kocka, a bolgár búzatermés minden idők legmagasabb szintjét éri el, és a kukorica területén is nagyon magas hozamot várnak.

2021-ben Bulgáriában rekordtermés van búzában, megközelítőleg 8 millió tonna. Ilyen teljesítményről az országban még soha nem számoltak be, még a rekordot jelentő 1987-ben sem.

A kukorica esetében a becsült hozam körülbelül 5 millió tonna lesz, amely kifejezetten jónak tekinthető. A napraforgó várhatóan 15 százalékkal, körülbelül 2 millió tonnára növekszik.

Az exportadatok azt mutatják, hogy Bulgária 3 milliárd bolgár leva értékben exportált búzát, kukoricát és napraforgót a tavalyi évben, ez 250 millióval kevesebb, mint az azt előző évben.

Forrás: www.capital.bg