Jól „vizsgáztak” az átlátszó napelemek

Egy új kutatás bebizonyította, hogy az átlátszó napelemek elegendő fényt biztosítanak a növények fejlődéséhez. Ez azt jelentheti, hogy az innovatív technológia hamarosan beépíthető üvegházakba is.

Az átlátszó napelemek életképes alternatívát jelentenek a megújuló energiák hasznosítására érdekében számos előnyüknek köszönhetően. Egyrészt rugalmasabbak, mint más technológiák, másrészt azzal, hogy átláthatóvá vagy félig átlátszóvá tehetők, megfelelő lehet az üvegházak tetejébe való beépítéshez.

Egy korábbi tanulmányában az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatócsapata azt vizsgálta, hogy mennyi energiát képes előállítani egy ilyen berendezés. Mint megállapították: elegendő lehet az üvegházak energetikai igényéhez.

A diagram of the experimental setup

A szakembergárda új kutatásának középpontjában pedig az állt, hogy az beérkező fény miként hat a növényekre. Ennek megismerésére az kutatók fejes salátát termesztettek különböző fény alatt.

Az üvegházakban 30 napig termesztettek vörös leveles salátát a teljes kifejlődésig. A különböző csoportokat azonos termesztési körülmények között gondozták, az egyetlen különbség a beérkező fény volt. A kontrollcsoport fehér fényt, a másik három pedig különböző szűrőkön keresztülmenő fényt kapott. Ezek megváltoztatták a vörös és kék spektrum arányát, és modellezték az átlátszó napelemek által blokkolt hullámhosszakat.

A csapat figyelemmel kísérték a növény egészségészségét, beleértve a levelek számát, méretét, és súlyát, és azt, hogy mennyi CO2-ot szívott fel, valamint megmérték az antioxidánsok szintjét. Kiderült, hogy a saláták szépen kifejlődtek függetlenül attól, hogy milyen típusú fényt kaptak.

„Nem találtunk érdemi különbséget a kontrollcsoport és a kísérleti csoportok között, azaz nem találtunk szignifikáns különbséget a különböző szűrők között”, mondta Brendan O’Connor, a tanulmány társszerzője.

A csapat jelenleg a különböző hullámhosszú fény blokkolásának más növényekre, például paradicsomra gyakorolt ​​hatásainak tesztelésén dolgozik.

Forrás: Newatlas.com

Image by Couleur from Pixabay