Jön az elektromos traktorok évtizede?

A február 26. és március 2. megrendezett párizsi SIMA Agribusiness show egyik innovációs különdíját kapta a John Deere elektromos traktorja, a SESAM, amely négy óra alatt lemerül, de három óra alatt feltölthető.

Jóllehet csupán kísérleti modellről van szó, a brit farmerszövetség újságja (National Farmers Union, NFU) már azt írja, hogy rövidesen, akár már 2020 után jöhetnek a sorozatgyártású elektromos traktorok. Tegyük hozzá, az Egyesült Királyság traktorpiaca nem is kicsi: évente több mint 10 ezer új darab kerül a földekre, emellett 3 ezer markoló, nem is beszélve a rengeteg permetezőről, ekéről, boronáról és bálázógépről. Ezek pedig nem működnek maguktól,

Jonathan Scurlock, az NFU megújuló energia-szakértője azt mondja: „Képzeljünk el egy olyan gazdaságot, ahol az informatikai hálózatba kapcsolt elektromos mezőgazdasági járművek – önvezetők is – napelemekkel táplált töltési pontokra csatlakoznak. Ez már nem science fiction, sőt, már a közeli jövő technológiája. Arra számítunk, hogy a dízel-elektromos hibridek valamint a teljesen elektromos mezőgazdasági járművek széles körben elérhetők lesznek a következő évtizedben.”

A szakember szerint a bioüzemanyag elhanyagolható szerepet kap a jövőben, míg az önvezető földi és légi mezőgazdasági járművek (vagyis drónok) a prognózisok szerint egyre nagyobb szerepet kapnak a földművelésben.