Jövőbemutató intézkedéssel pörgetnék fel a skót gazdálkodást

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a skót gazdálkodásnak „radikális” megközelítést kell alkalmaznia a termelékenységének növekedése érdekében.

A skót mezőgazdaság átlagos növekedési üteme az elmúlt két évtizedben évente 1,5 százalékos volt, ez ugyan meghaladja az Egyesül Királyságét, de elmarad a fejlett agráriummal rendelkező nyugat-európai országok mögött.

Kutatók nemrégiben közzétett elemzésükben azt vizsgálták, hogyan „pörgethetnék” fel a mezőgazdaságot. Andrew Barnes projektvezetője elmondta: „több mint 20 éve vizsgálom a skót vidéki gazdálkodást, és soha nem éreztem még ennyire a külső tényezők befolyását, a kitettséget, mint napjainkban. Ezt a Covid-19 világjárvány ráadásul súlyosbította.”

„Eljött az ideje, hogy új alapokra helyezzük a skót gazdálkodást. Küszöbön áll a generációváltás, ösztönözni kell a fiatalokat, hogy gondolkodjanak az agráriumban. Erősíteni kell a megújuló energiaforrások használatát, új technológiákat kell bevezetni és bővíteni kell a kísérleti állomásokat, hogy vizsgáljuk a működőképesnek vélt modelleket. Ami ma radikálisnak tűnik, az holnap már mindennapos”, tette hozzá Andrew Barnes.

Image by Robert1709 from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub