Jövőfarm épül Torontóban

 Toronto a legdélibb kanadai nagyváros, ami viszonylag kellemes klímája révén azzal büszkélkedhet, hogy növénytermesztési szempontból is a legjobb zónában fekszik.

Igaz, télen az arktikus frontbetörések nagy havazást és hosszan tartó fagyokat okoznak, ám a Natural Resources Canada térképén láthatjuk, hogy ennél jobb hely csak az ország túlsó felén van, ahol a meleg Kuroshio-áramlat fűti és öntözi az óceáni partvidéket.

Mégis éppen a University of Toronto Scarborough területén építik fel ezt a jövőfarmot, amit a későbbiekben – némi helyi mikroklíma-módosításokkal – akár több is követhet.

„Azt akarjuk, hogy élvonalbeli legyen” – mondta Marc Cadotte biológiai tudományok professzora a dél felé tájolt épületről, amelynek homlokzatát napelemekkel borítják be. A tervek szerint öt éven belül elkészül az emeletes farm, amelynek nem csupán teraszai lesznek művelhetőek, hanem odabent, és főleg a terasz nélküli alsó szinten hatalmas, igazi „emeletes”, vagyis vertikális farm létesül.

A cél ugyanakkor nem elsősorban a helyi piac ellátása, hiszen a jövőfarm egy élő interaktív laboratórium lesz. Ez azt jelenti, hogy fő feladata az oktatás és a kutatás. A függőleges farm-egységet a városi zöldségtermesztés, vagyis a szakemberek körében egyre inkább a jövő egyik komoly agrárágazatának tartott urban farming technológia fejlesztésének szentelik.