Juhok „kaszálnak” egy osztrák napelem-farmon

Egy osztrák napelem-farm egy csapat juhot „alkalmazott” a területe kaszálásához. A 12 hektáros földterületen 90 állatot legeltetnek, a fűnyírók eközben természetes trágyát is hagynak maguk mögött. 

A juhok igen jól érzik magukat a szolárpanelek alatt, amelyek a szokásosnál magasabban vannak a talajtól, tökéletes árnyékot nyújtva a naptól, védve őket az esőtől. Ez az osztrák szolárpark Ausztriában 4900 bécsi otthon számára 12 gigawattnyi tiszta villamos energiát termel évente.

A kormány terve az, hogy Bécs 2040-re elérje a karbonsemlegességet.

A terület korábban a város kavicsos lerakóhelye volt, így a talajt egy speciális magkeverékkel készítették elő, mielőtt a juhokat ráengedték volna.

A természetes fűnyírás nem példa nélküli korunkban: 2013 óta Párizs egyik parkjának pázsitját időről-időre juhok legelik le. Mint a tapasztalatokról elmondták: a juhok jobbak, mint a kecskék, akik mindent megesznek, ami útjukba kerül. A juhok csak a sövények és a rétek legzöldebb részeit eszik meg .

Az ökológiai gyepgazdálkodás növekvő ágazat, a Forbes szerint csak az Egyesült Államokban több száz bérleti társaság működik.

Forrás: Euronews