Kalifornia – Sosem égett le ennyi fa egyszerre

A decemberi bozóttüzek óriási pusztítást végeztek Kaliforniában. A 110 kilométeres szél maga előtt kergette a lángtengert, így nemcsak lakóházak, hanem gyümölcsösök is nagy számban pusztultak el.

Az államban összesen 45 milliárd dolláros kár keletkezett és az Agriculture Forest Service felmérése szerint 129 millió halott fa maradt a tűzvész után több mint 3,56 millió hektáron. Ekkora tűzkárra senki sem emlékszik az Egyesült Államokban.

„A parazsat a szél messze vitte, ezért avokádó termésünk 80 százalékát elvesztettük” – mondta egy Santa Paula-i farmer, akinek 80 hektáros ültetvénye éttermeknek és szupermarket láncoknak szállította a gyümölcsöt.

Az Ojai Valley-ben lévő másik gyümölcsös jobban járt: avokádó termésének csak fele pusztult el, ugyanakkor megsemmisült a mandarinjainak ötöde is. A domboldalakon, a tűz útjában lévő avokádó gyümölcsösök különösen veszélyeztetettek, hiszen lehullott levelük tökéletes taplóként szolgálva táplálta a lángokat. A citrusligetek általában lenn, a sík völgyekben találhatók, és a fák nem dobják el a levelüket. A forró légáramlás miatt azonban lehullottak a gyümölcsök, amelyeket már nem lehet értékesíteni.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel