Kanada a klímaváltozás nyertese

A brit szigeteken szokatlanul meleg ősz becsapta a spárgát: Worcestershire megyében az aszparágusz azt hiszi, tavasz van és kihajtott.

Worcestershire ugyan Dél-Angliában van, mégis példátlan, hogy a szokásos áprilistól júniusig tartó szezon után novemberben is kihajtson a spárga. De másutt is szokatlan dolgok történnek.

A Kanadával határos Észak-Dakota államban például öt év alatt tíz nappal hosszabbodott a tenyészidőszak, és ez a tendencia északabbra is megfigyelhető – mondta Jason Clay a WWF szakértője Ottawában a kanadai mezőgazdaság jövőjét tárgyaló konferencián, hozzá téve: úgy néz ki, Kanada a klímaváltozás egyetlen nyertese.

Lutz Goedde a McKinsey & Company tanácsadó cég elemzője kiemelte, hogy az északi területeken nyáron sokáig van világos, arról nem is beszélve, hogy Kanada bővében van a víznek, így a felmelegedés révén nagy területek válhatnak újabb növényfajták otthonává.

Mindezt bizonyítja, hogy a kukorica és a szójabab egyre északabbra is megterem, és a fentieket alátámasztotta a Nature magazin októberi számában megjelent tanulmány. Ez ugyanakkor kitért arra is, hogy Oroszország bizonyos szibériai tájai valamint Mongólia szintén előnyös helyzetbe kerülhet a növénytermesztés feltételeinek javulása szempontjából. Európában azonban a földrajzi adottságok miatt csak kisebb régiók élvezhetik a klímaváltozás előnyeit.