Katar 135 tonna agrárterméket semmisített meg áprilisban

Nemrégiben arról írtunk, hogy növény-egészségügyi szigorítást tervez az Európai Parlament, hogy megfékezzék a növényfertőzések növekvő beáramlását az Európai Unióba. Katarban sem veszik félvállról a dolgot.

A Perzsa-öböl egyik félszigetén lévő ország környezetvédelmi minisztériuma bejelentette, hogy áprilisban több mint 135 tonna mezőgazdasági terményt semmisítettek meg az élelmiszerbiztonsági szabályok megsértése miatt.

A The Peninsula című helyi újság tudósítása szerint a csaknem teljes mértékben az importált élelmiszerekre szoruló, erősen sivatagos Katar különösen komolyan veszi a beérkező termények ellenőrzését. Csupán az elmúlt hónapban 5845 szállítmányt ellenőriztek a kereskedőknél, amelyek össztömege meghaladta a 92 995 tonnát. Találtak ugyanakkor 135 tonnát kitevő 198 olyan szállítmányt, ami az import után elkerülte a mezőgazdasági karantént, ami az első védelmi vonal a növényi kártevők elleni védekezésben.

Mindez persze nem marad következmények nélkül. A dohai környezetvédelmi minisztérium mezőgazdasági osztálya már az év elején bejelentette, hogy szigorúan alkalmazni fogják a Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek alkotta Öböl-menti Együttműködési Tanács határozatát, amely szerint 2700 és 13 ezer dollár közti bírságot szabhatnak ki a karantén törvény megszegőire.