Katarban száguld a talaj nélküli termesztés

A katari Hassad Food alapítvány komoly sikereket könyvelhet el a hidroponikus növénytermesztés terén. Az ország célja, hogy 2023-ra saját maga termelje ki élelmiszerigénye 70 százalékát, ehhez óriási lökést adhat a termőtalajt nem igénylő gazdálkodási módszer.

A 3 milliárd dolláros tőkével működő Hassad Food alapítvány két évvel ezelőtt vonta be a talajnélküli termesztésbe a spanyol Primaflor Agricola SL-t és közösen hozták létre a Zulal Oasis nevű hidroponikus termesztő telepet. A kísérlet sikeres volt; az oázis sikereket ért el a paradicsomtermesztés terén és a tervek szerint most ománi és szaudi befektetők segítségével terjeszkedik – mondta el Hamad Hadi Al Hajri, a Zulal Oasis igazgatója a Bloombergnek. Az igazgató beszámolója szerint a 800 négyzetméteres telepen végzett mérések alapján négyzetméterenként 37 kilogramm zöldség és gyümölcs termelhető ki a hidroponikus módszerrel, a vízigény pedig 90 százalékkal csökkenthető a speciális, víz felhasználása nélkül hűtött sátrakban.

Katar számára áttörést jelenhet a hidroponikus gazdálkodási módszer, hiszen az ország területének mindössze 1 százaléka művelhető meg, a lakosságnak pedig csak 9 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban. Az ország ezért a hazai csirkefogyasztás 90, a rizsigény 100 százalékát kénytelen importból fedezni. Katar célja, hogy 2023-ra élelmiszerigényének 70 százalékát hazai terményekkel fedezze.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel