Katarnak az ír hús kell, Norvégiának Írország kelet-európai hentese

Katar megnyitja kapuit a csontozatlan ír marhahús, a juhhús és a baromfi, valamint a húskészítmények számára.

Az ír agrár-élelmiszer export Katarba 2017-ben mindössze 8,8 millió eurót tett ki, amelynek mintegy 70 százalékát a tejtermék export tette ki. Néhány piackutatási becslés szerint a katari húspiac felvevő képessége várhatóan évi egy millió tonnára emelkedik 2020-ig, de a kismértékű hazai termelési szint miatt a húsbehozatal egyre jelentősebb szerephez jut.

A norvég húsfeldolgozók pedig az ír vágóhidak által foglalkoztatott képzett kelet-európai munkavállalókat importálnák, mégpedig olyan mértékben, ami súlyosbítaná az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő ír húságazat jövőjét. A norvégok ideiglenes munkaszerződést kínálnak olyan tapasztalt hentesek részére, akik legalább három évet dolgoztak az ágazatban és bármilyen állatot megfelelően tudnak darabolni és csontozni. A csali sem mindennapi: 18-22 eurós órabért kínálnak, míg Írországban (ahol azért a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak) a 9,55 eurós minimálbér legfeljebb 12 euróra emelkedhet óránként.

Az Adecco nemzetközi munkaközvetítő ügynökség közölte, hogy Írországban főleg lengyel húsüzemi szakemberek dolgoznak, akik adott esetben nem zárkóznak el a norvégiai szezonális munkától.