Kávétermelés Kolumbiában az éghajlatváltozás szorításában

Az éghajlatváltozás új kihívások elé állítja a kolumbiai kávétermelést, akárcsak a mezőgazdasági termelést a világ bármely pontján. Egy új tanulmány szerint a hatások nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen területen nőnek a kávébabok.

Kolumbia, az arabica babnak otthont adó ország a világ harmadik legnagyobb kávétermelője. Az Illinois-i Egyetem kutatócsapata a klímaváltozás kávétermesztésre gyakorolt hatásait vizsgálta a dél-amerikai országban.  

A kutatók 521 kávétermelő település 2007 és 2013 közötti éghajlati adatait elemezték annak kiderítésére, hogy a hőmérséklet és a csapadék hogyan befolyásolja a kávé hozamát.

“Kolumbiában nem csökkent a kávétermesztés mennyisége, ugyanakkor, ha megvizsgáljuk a településeket, sok különbséget látunk közöttük. Az alacsony magasságú településekre negatív hatással lesz az éghajlatváltozás, ezeken a területeken termelők és családjaik ezreinek veszélyeztetik a megélhetését, mert a termelékenység a múlt század közepi szinte csökkent ” – állapítja meg a kutatás.

Országos szinten úgy becsülik, hogy a termelékenység 2061-ig 7,6% -kal fog növekedni országosan. A nagy magasságú (1500 méter, vagy afeletti) régiók 16% -os növekedésa várható, míg az alacsony magasságú régiókba 8,1% -os csökkenést prognisztizálnak.

A hőmérséklet emelkedése azoknak a területeknek kedvez, amelyek ma elenyészőek a kávé előállítása szempontjából, míg azok a területek, amelyek jelenleg a legfontosabb kávétermesztési helyszínek, a jövőben túl melegek és szárazak lesznek.

A jövőben előnyösebb lesz a kávét fentebb termeszteni a hegyekben. A kormány fontolóra veheti az olyan infrastruktúrák kiépítését, mint az utak, a vízrendszerek, az áram és a kommunikációs tornyok, amelyek lehetővé tennék a magasabban fekvő helyeken élő gazdák számára.

Mivel azonban az áthelyezés drága, Kolumbia 550 ezer kávétermelőjének többsége számára nem járható út. Nekik más módokat kell találniuk az alkalmazkodásra: például az öntözés gyakoribbá tétele, az erdő árnyékának kihasználása vagy a különböző kávéfajtákra vagy más növényekre való áttérés.

A kutatók szerint eredményeik más kávétermesztési helyekre is vonatkozhatnak, beleértve Hawaiit, Kaliforniát és Puerto Ricót.

Forrás: University of Illinois College of Agricultural