Kazahsztánban 3 ezer hektárnyi új üvegházat vizionálnak

Kazahsztánban hatalmas, 91 millió hektáros mezőgazdaságra alkalmas földterülettel rendelkezik. Egyebek mellett ezért is olyan vonzó az ország a világon a beruházások előtt napjainkban. Kazahsztánnak 3000 hektárnyi csúcstechnológiájú üvegházra van szüksége a hazai piac és az export felpörgetéséhez.

Kazahsztán éghajlati szempontból nagyon előnyös: több napsütéses napja van, mint a szomszédainak. Az ország az úgynevezett harmadik fényzónában található, így évente akár 300 napsütéses nap is van, ezért mesterséges megvilágításra csak télen van szükség az üvegházakban. A szinte egész napos napfény biztosítja a zöldségek minőségét és az alacsony önköltséget is.

Kazahsztánban az üvegházak termelési kapacitása is magas. A modern üvegház itt átlagosan évente 58-60 kg paradicsomot vagy 90 kg uborkát szolgáltat négyzetméterenként.

Ennek ellenére Kazahsztánban az üvegházak mindössze 2 ezer hektárt foglalnak el, beleértve a legegyszerűbb, több száz négyzetméteres műanyag bevonatú üvegházakat és a 300 hektár összfelületű, modern csúcstechnológiás üvegházakat.

Az országnak további 3 ezer hektárnyi modern csúcstechnológiájú üvegházra van szüksége, hogy a hazai piac és az export is telítődjön.

2020-ban a legnagyobb vállalkozások vezetőinek kezdeményezésére létrehozták a kazahsztáni Üvegházak Unióját. A szervezet fő tevékenysége az üvegházak érdekeinek képviselete és védelme a végrehajtó és a jogalkotó hatóságokkal szemben. Ezen kívül kész segítséget nyújtani a termelőknek abban, hogy megtalálják és kapcsolatba lépjenek a világ legjobb ipari szakértőivel, az összetett üvegházhatású projektek fejlesztőivel, a berendezés- és bővíthető anyagok szállítóival.

Forrás: HortiDaily