Kelet-Afrika fél az európai tejportól

Az európai tejkivitel újabb célpontjává válik Kelet-Afrika, ami a régió gazdálkodói és feldolgozói számára fenyegetést jelent – írta a The EastAfrican.

Az Európai Unió tejexportja a mezőgazdasági termelés értékének jelentős részét teszi ki, ami körülbelül 15 százalék. Az EU vezető tejtermelői Németország (19%), Franciaország (16%), Lengyelország (7,9%), Hollandia (7,8%) és Olaszország (7,4%). százaléka), a 28 tagország termelésének csaknem 60 százalékát teszi ki.

Az EU-ban több mint 5000 tejtermék feldolgozó van, és az unió tejtermék-exportja már lefedi a nyugat-afrikai piac nagy részét, különösen a tejporok esetében. A lap szerint az EU újabban szemet vetett Kelet-Afrikára, különösen Tanzániára és Kenyára, mint olyan piacokra, amelyek felvehetik a túlpörgetett tejporgyártás termékét.

A lap attól tart, hogy az olcsó európai tej Kelet-Afrikában éppúgy káros lehet a helyi termelők számára, mint Nyugat-Afrikában. Emellett azt is írja, hogy az EU kihasználja a kelet-afrikai tejtermelés akadozását (amit a kiszámíthatatlan időjárás okoz), hogy a régió piacát tejporral árassza el.

Kenya a tejágazat védelme érdekében 60 százalékos vámot vetett ki a tejporra, ám tavaly a kormány átmenetileg felfüggesztette, miután a szárazság miatt az első öt hónapban 17,5 százalékkal 215,9 millió literre csökkent a tejtermelés a 2016-os azonos időszakban elért 261,9 millió literről.

Míg a kenyai tejtermelés évente 5,5 milliárd litert tesz ki, Tanzániában és Ugandában csak kétmilliárd, illetve 2,2 milliárd literről beszélhetünk. Tanzániában az egyik legalacsonyabb, 47 literes az egy főre jutó éves tejfogyasztási arány, majd Uganda következik 54 literrel, szemben a kenyai 120 literes fogyasztással.

Fot: Pixabay.com