Kelet-Ausztrália is kiszáradt

Ausztrália keleti tartományai kétszáz év legnagyobb szárazságát szenvedték el az elmúlt hónapokban. Pedig odalent éppen most volt tél…

Olyan példátlan volt az aszály Új-Dél-Wales és Queensland tartományokban, hogy a vadon élő állatok nagy számban pusztultak el. Broken Hill bányászvárost valósággal megszállták az élelem után kutató emuk, a kenguruk pedig a mezőgazdasági területeken próbáltak valamit találni, de az egy éve még zöldellő határban semmi sem kelt ki.

Jóllehet, augusztus végén jött némi eső – 8-10 milliméter – a két említett tartományban, de a farmerszövetség figyelmeztet, ez már nem állítja meg az élelmiszerárak emelkedését. Eddig „csak” 12 százalékkal drágult a gabona. Dél-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália tartományokban nem volt aszály, ezért onnan 500 ezer tonna gabonát szállítottak a keleti országrészbe, hogy csillapítsák a hiányt.

Igaz, ennek meg is volt az ára. Nyugat-Ausztráliában tonnánként 360 ausztrál dollárra (73 ezer forint) emelkedett a búza felvásárlási ára, és a termelők ugyanennyi kapnak a takarmányárpáért, míg korábban 285, illetve 260 dollárra számítottak a két termény tonnájáért.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel